La globalitat del crim mafiós
Sebastià Bennassar. Entrar en una gelateria italiana o en una pizzeria és un gest que feim amb tota la tranquil·litat del món. Potser amb aquest acte –i amb tants d’altres que mai no haguéssim imaginat- estam contribuint a mantenir l’engranatge de blanqueig de diners d’una de les tres principals màfies italianes del moment –‘Ndrangheta, Cosa Nostra i Camorra- sense saber-ho. Aquesta és una de les conclusions a les quals es pot arribar després de la lectura de l’interessantíssim Mafia export, de Francesco Forgione, un llibre que va editar Anagrama a finals del 2010 i que és una autèntica joia per a tots aquells que tenguin un mínim de curiositat per saber coses sobre com la globalització ha afectat els processos criminals i com aquestes organitzacions, i en paraules de l’autor, “han colonitzat el món”.
Forgione ha fet una feinada recopilant la documentació de centenars d’articles de premsa i d’investigacions criminals per acabar trenant una radiografia realment interessant de les complexes xarxes delictives de les grans bandes mafioses italianes i sobre com blanquegen els diners del narcotràfic, la seva principal font d’ingressos a hores d’ara. Qui es pensi que a Mallorca estam segurs i exempts de tota aquesta influència va ben errat d’osques, perquè entre nosaltres ha operat la ‘Ndrangheta, la màfia més perillosa en l’actualitat.
El llibre implica una lectura apassionada i voraç. Gairebé torrencial. No es pot deixar i això malgrat la gran quantitat de noms que hi apareixen i que demanen que el lector estigui predisposat a estar hiperatent per no perdre’s. És un perill que se supera amb la lectura de les primeres pàgines, perquè Forgione introdueix el lector tan endins del trenat de la lectura que és quasi impossible no deixar-se seduir per aquesta història. I a més a més, hi ha les dades, que en alguns casos són espectaculars: “se puede afirmar que las mafias italianas registran potencialmente un volumen de negocios superior a la suma del PIB de tres países convertidos hace poco en estados miembros de la Unión Europea: Eslovenia, Estonia y Croacia”, ens diu Forgione.
Tot això, a més a més de la cuidada infografia, dels apèndix finals de la distribució d’aquestes màfies a tot arreu, del llistat de detinguts fora d’Itàlia i d’una edició acuradíssima fan d’aquest llibre una eina imprescindible per a qui vulgui aprofundir en el fenomen mafiós i a la vegada una lectura ben entretinguda per a qui s’hi acosti per primera vegada. Tot un encert.
Mafia Export
Francesco Forgione
Anagrama. Cronicas
Barcelona, 2010.
386 pàgines.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada