dimarts, 7 de juny del 2011

La batalla de l'Ebre

Retrobar els espais de la batalla

L'associació Lo Riu de la Fatarella ha identificat a través de fotografies inèdites de l'arxiu del batalló Abraham Lincoln el lloc de comandament de la XV Brigada Internacional


Un grup de soldats davant la cova que servia de lloc de comandament a la XV Brigada Internacional. Foto: CEDIDA.
A només 300 metres de la carretera del Pinell de Brai a Gandesa i visible des de la mateixa via, hi ha una cova que durant l'estiu del 1938 va servir de lloc de comandament de la XV Brigada Internacional, a la serra de Pàndols, durant la Batalla de l'Ebre. Se sabia que era en aquella zona, però ara membres de l'associació cultural Lo Riu de la Fatarella n'han identificat el punt exacte gràcies a una sèrie de fotografies inèdites realitzades per fotògrafs de la unitat de fotografia de la XV Brigada Internacional. “En aquesta zona l'orografia és molt semblant i hi ha moltes cavitats que semblen idèntiques”, explica Àngel Solà, col·laborador d'aquesta associació. “Hem netejat l'indret de males herbes i hem comprovat amb les fotos superposades que, efectivament, la cova és la mateixa”, hi afegia Solà. Uns metres més amunt, els de Lo Riu han identificat el lloc de comandament del batalló Lincoln. Aquí, al marge de les fotos disposen d'un text literari escrit per un combatent, Pat Stephens, que explica com era d'abrupte el terreny, “tant que havien de posar pedres si no volien caure rodolant pendent abaix”, tradueix Solà. “També diu que la cova era tan petita que als soldats més alts els sortien els peus fora”, hi afegeix. El punt de comandament del batalló Lincoln es trobava a la carena de Pàndols, just sota la cota 641 i, sorprenentment, a pocs metres de la primera línea de foc situada a la cota 666, famosa pels seus combats acarnissats.
La troballa ha estat possible gràcies a la col·laboració de Lo Riu amb l'editor i estudiós de la Guerra Civil, Alan Warren. Arran d'aquesta col·laboració, l'associació de la Fatarella ha pogut tenir accés a l'arxiu fotogràfic Alba (Abraham Lincoln Brigade Arxives), la col·lecció més nombrosa i important per a l'estudi de la participació dels voluntaris dels EUA en la Guerra Civil. Inclou les ponències de més de 200 voluntaris, històries orals, pel·lícules i 1.832 fotografies captades entre l'agost del 1937 i el setembre del 1938, que reflecteixen la vida quotidiana dels brigadistes.
L'associació Lo Riu ha organitzat per al dissabte 18 de juny una visita guiada a aquests dos punts, una visita que també inclou el monòlit construït l'estiu del 1938 pel batalló de sapadors de la XV Brigada Internacional i la cova hospital que hi havia també en aquesta zona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada