dijous, 11 d’agost del 2011


Cultura | Cultura

Vida, poble i llengua, a debat a Prada de Conflent

Francesca Marí | 11/08/2011 | Vistes: 23
Quaranta·tres anys d'història, la Universitat Catalana d'Estiu tornarà a obrir les portes dimarts.
La localitat de Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, tornarà a acollir a partir del 16 d'agost la Universitat Catalana d'Estiu (UCE), punt de trobada entre estudiants, professors i estudiosos d'arreu dels Països Catalans en un espai obert per al debat i la reflexió. Enguany, se centrarà en el títol Vida, poble i llengua. Com cada any, la UCE gaudirà d'una bona representativitat provinent de les Balears, tant en qüestió d'estudiants com en la participació de professors de la UIB i experts. L'eix central de l'activitat insular serà aquest cop el reconeixement que la Universitat Catalana ha volgut fer de la figura de Jaume II just quan es compleix el 700è aniversari de la seva mort.

A instàncies del professor de la UIB Joan Mir, la comitiva illenca sempre hi té un paper important. En aquesta edició, segons comentà el mateix Mir, mig centenar de persones hi participaran dilluns a vespre des del Moll de Palma camí de la Catalunya Nord. Tot i aquesta bona participació, la repesentativitat de la Universitat Jove serà més modesta que en convocatòries anteriors. El motiu és que arran de la crisi econòmica s'han reduït les beques i s'han hagut d'apujar el preu de la matrícula. Aquesta retallada també ha afectat el programa general de la UCE, que enguany sols comprendrà una excursió: l'organitzada per la UIB i que estarà inclosa dins el curs L'obra de Jaume II de Mallorca, que impartiran Gabriel Ensenyat i Robert Vinas entre el 17 i el 20 d'agost. Just abans d'iniciar-se aquesta activitat, dimarts dia 16, la delegació balear es desplaçarà a Perpinyà, on visitaran el palau dels Reis de Mallorca. 

A més, segons explicà Joan Mir, la comitiva serà rebuda pels responsables de l'Ajuntament de Perpinyà. Els illencs, per la seva banda, entregaran 1.000 exemplars d'una guia sobre Jaume II que ha elaborat l'Obra Cultural Balear i en la qual també s'inclou el recorregut de la Catalunya Nord. Quant a la resta del programa general, el professor Joan Alegret parlarà sobre dues de les commemoracions literàries de l'any: Josep Maria de Sagarra i Joan Maragall. Per part seva, el també professor Gabriel Bibiloni farà una introducció al món de la neologia. Com cada any, Sa Nostra pendrà part de la Universitat Catalana amb el cicle sobre cinema i Nicolau Dols i Salas, Xavier Margais, Elisabet Abeyà i Lluís Batlle parlaran de les llengües artificials.


El paper dels mitjans de comunicació en català també serà tractat en aquesta edició de la UCE. Serà dia 20 en una taula rodona titulada Diaris en català: cap a la normalitat del quiosc, a càrrec del redactor en cap de La Vanguardia, Magí Camps; el director de dBalears, Miquel Serra; el director ajunt d'El Periódico, Albert Sàez; i Carles Capdevila, director d'Ara.
La UCE tancarà el programa dia 24 amb el premi Canigó a Òmnium Cultural i a Jordi Pujol.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada