diumenge, 17 d’abril del 2011

MESTRES ANTICS PORTUGUESOS

El Museu Nacional da Arte Antiga, a la rua das Janelas Verdes, ha perllongat fins al dia de Sant Jordi l'exposició dedicada als mestres antics portuguesos, una exposició que du per títol "El segle de Nuno Gonçalves", l'autor dels panells del mosteiro de São Vicente de Fora que es poden veure a la imatge superior. Gonçalves és un pintor fora de sèrie i en aquesta obra ens mostra doblement a Sant Vicenç en el moment de beneir l'expansió africana de la casa d'Avis portuguesa.
     Sens dubte, només per aquest quadre val la pena veure l'exposició, extremadament religiosa, tant que fins i tot embafa. Per cert, algú podría respondre per què la major part de les anunciacions que es coneixen tenen com a escenari espais nobles quan la verge Maria no era precisament una potentada?
L'exposició acull altres obres mestres com aquest enterrament del bon Jesús a la tomba de Christovão de Figueiredo. És possiblement un dels Crists morts més impressionants que he vist mai. La pell sembla ja pergamí, molt semblant a les mòmies del Perú que hi havia al Col·legi Sant Pere, Es Seminari, i que tant ens impressionaren en la nostra adolescència.


Però no tot és tan tètric a l'exposició. Us heu fixat en els quatre angelets del quadre de Gregório Lopes? Potser després es van reencarnar en els quatre de Liverpool. O en ses satàniques majestats?

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada