dijous, 28 d’abril del 2011

LA NOTÍCIA DEL PREMI

Sebastià Bennasar guanya el premi Lloseta de narrativa

L’escriptor mallorquí s’imposà amb la novel·la La mar no sempre tapa. El català Josep Fàbrega i Selva fou el guanyador en poesia amb L’altra veu

Maria Llull | 27/04/2011 | Vistes: 92
Sebastià Bennasar, Pere Joan Martorell i Josep Fàbrega i Selva. Foto: M.Nadal
Sebastià Bennasar es proclamà ahir guanyador del premi Lloseta de narrativa amb la seva obra La mar no sempre tapa, "una novel·la negra ambientada a Mallorca que comença amb la troballa d'un cadàver d'una professora universitària a la Colònia de Sant Jordi", segons explicà el mateix autor. L'encarregat d'investigar aquest fet és el periodista Andreu Julià, un personatge ja present a anteriors obres de l'escriptor mallorquí, com El botxí de la ciutat de Mallorca (Lleonard Muntaner, 2000) i Cartes que no lliguen (Hiperdimensional, 2005).

Bennasar es mostrà molt il·lusionat pel guardó, sobretot pel fet que "és un premi que inclou la publicació de l'obra i aquesta és la finalitat de qualsevol escriptor". "També crec que és un signe de normalitat cultural que una novel·la negra pugui guanyar una distinció generalista. A més, el premi és a Lloseta, on s'organitza un festival de novel·la negra", assenyalà l'escriptor mallorquí, que rebé el guardó "el mateix any que se celebra el 50è aniversari de la mort de Dashiell Hammett", un dels noms mítics d'aquest gènere literari. El guardonat reconegué que "en els darrers anys es produeix un boom de la novel·la negra". "Malgrat que no hi ha cap col·lecció d'aquest gènere, es publica molt en els catàlegs generalistes i això és un símptoma de normalitat", considerà.

En poesia, el guanyador del premi Lloseta fou el català Josep Fàbrega i Selva, qui coincidí amb Bennasar a destacar la importància d'un reconeixement que inclou "la publicació de l'obra". Fàbrega s'imposà amb L'altra veu, "el tercer volum d'una trilogia iniciada amb Parlo d'Aloma i seguida de Natana". "Es tracta d'uns escrits relacionats amb les Illes, perquè tenen un referent en la figura de Ramon Llull", explicà Josep Fàbrega. L'altra veu és "un retorn als orígens del sentiment amorós", després d'haver tractat l'amor sensual i la lluita per vèncer la temptació en les obres anteriors.

El jurat del premi de narrativa, dotat amb 3.000 euros i la publicació de l'obra a la col·lecció Raixa de l'editorial Moll, va estar format per Antònia Vicens, Jaume Mateu i Neus Canyelles. El jurat en l'apartat de poesia, dotat amb 1.500 euros i la publicació de l'obra guanyadora a la col·lecció Balanguera de l'editorial Moll, va estar format per Antoni Xumet, Miquel Bezares i Sebastià Alzamora. El Teatre de Lloseta fou l'escenari de l'entrega de guardons.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada