diumenge, 3 de juliol del 2011

LA PRIMAVERA DELS INDIGNATS AL BALEARS

Cultura | Cultura

Els 15-M fan història literària

L’escriptor i periodista Sebastià Bennasar estudia les protestes fins al 19 de juny a La primavera dels indignats

 03/07/2011 | Vistes: 26
Sorgiren gairebé de manera anònima i s'ha convertit en un col·lectiu que ha sabut mobilitzar milers de persones. Ara, els dubtes són si hi haurà quelcom, més enllà d'aquests dos mesos de mobilitzacions, i quin en serà el fruit del moviment 15-M.  Sebastià Bennasar no fa futurismes, sinó que constata fets i els analitza. L'escriptor i periodista acaba de publicar La primavera dels indignats, un llibre sorgit arran de les protestes que van des del 15 de maig fins al 19 de juny. "El llibre és, a la vegada, una crònica i un petit assaig que vol demostrar que aquesta acció dels indignats és una nova pràctica política, perquè parteix de la base que ells fan política i perquè caldrà veure fins a quin punt les propostes s'hi incorporen o no", explica l'autor. 

En realitat, el text sorgí com un treball final de curs del Màster d'Història del Món a la Universitat Pompeu Fabra, i que Bennasar cursava. "Un dels professors, Juan Carlos Garavaglia, va suggerir la possibilitat de treballar aquest tema i m'hi vaig decidir", diu. Durant aquest mes, el col·laborador de dBalears va entrevistar alguns dels protagonistes per conèixer-ne el parer col·lectiu, a més de palpar l'ambient en les assemblees de la plaça de Catalunya de Barcelona i de trescar entre les cròniques periodístiques del moment. "Un dels objectius era demostrar que aquest no és un moviment anàrquic, sinó que és un moviment que parteix de la individualitat de la gent, però que ràpidament s'organitza i es vertebra a les places", raona. La creació d'assemblees i d'òrgans per donar a conèixer les propostes dels indignats no és un fet nou, sinó que té "precedents no només a l'Estat Espanyol, Democràcia Real, sinó per exemple a Portugal, Geração à Rasca, a més de la referència dels moviments àrabs". "No és anàrquic, perquè no aspira a destruir la societat, sinó a transformar-la des de múltiples punts de vista i com a reacció a la pèrdua de l'estat del benestar", emfatitza.

Si bé l'autor s'ha centrat en les mobilitzacions de Barcelona, el llibre vol oferir una panoràmica més àmplia del moviment, que va des de Madrid fins a tots els territoris dels Països Catalans. Les imatges del fotoperiodista Carles Domènec amplien aquest assaig-crònica publicat per Meteora i que sortirà la setmana que ve. Divendres dia 8 de juliol es presentarà a Barcelona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada