dijous, 14 d’abril de 2011

MAGNÍFICA NOTÍCIA, ENHORABONA AL PAU VIDAL

Pau Vidal, premi Vayreda

L'escriptor i lingüista barceloní Pau Vidal va guanyar ahir el premi de narrativa dels Ciutat d'Olot amb ‘Fronts oberts', una novel·la policíaca i metalingüística

Pau Vidal, al mig i amb bigoti, Botta, el segon a la seva esquerra, i Mohino, a la seva dreta, amb membres del jurat, autoritats i el conductor de l'acte. Foto: J.C.
Joan Botta va rebre el premi de literatura juvenil i Abraham Mohino, el de haikus en línia
L'escriptor i lingüista Pau Vidal Gavilan (Barcelona, 1967) va guanyar ahir a la nit la 45a edició del premi Marian Vayreda de prosa narrativa, dels premis Ciutat d'Olot, que es van lliurar a la sala El Torín. Vidal va rebre el guardó, dotat amb 10.000 euros, per la novel·la Fronts oberts, que editarà Empúries. El jurat, format per Mita Casacuberta, Josep Maria Fonalleras, Eugènia Broggi, Carles Batlle i Marta Ramoneda, ha tingut aquest any un veredicte difícil pel “nivell molt alt”, en paraules de Fonalleras, d'una part important dels noranta originals presentats. De fet, van arribar ben destacades a la final quatre de les obres, entre les quals també hi havia un recull de contes i una novel·la ambientada a la Garrotxa.
Fronts oberts és una novel·la “molt fresca i divertida” protagonitzada per un filòleg que treballa per als Mossos d'Esquadra i que es veu embolicat en un assassinat. La trama es desenvolupa entre Barcelona i el País Valencià i el protagonista es convertirà en un investigador atípic que, per la seva obsessió per la llengua, va fent contínues acotacions lingüístiques de la realitat que es va trobant durant la seva recerca. El resultat és una novel·la policíaca i metalingüística: una reflexió lingüística autoparòdica per part d'un lingüista.
Pau Vidal és filòleg, autor de mots enreixats i traductor, i ha col·laborat en diversos espais de ràdio i televisió sobre llengua, com ara la secció Vidàliques, al programa El cafè de la República, de Catalunya Ràdio. És coautor, amb Màrius Serra –presentador dels premis–, de diversos llibres de mots encreuats i també va escriureEn perill d'extinció (100 paraules per salvar)Fronts oberts no és la seva primera incursió en la ficció: amb el recull de relats Homeless va guanyar el Documenta, el 2002, i amb la novel·la Aigua bruta, el Premi de Literatura Científica del 2006.
Novel·la juvenil
El 43è premi Ciutat d'Olot de novel·la juvenil, dotat amb 4.500 euros aportats per l'Obra Social Fundació La Caixa, es va atorgar ahir al periodista maresmenc de 25 anys Joan Botta Orfila, per l'obra Dues ratlles volien dir positiu, que publicarà La Galera. Al premi, s'hi van presentar 20 originals i el jurat estava format per Pilarín Bayés, Josep Gòrriz, Carmina Portell, Josep Torrent i Iolanda Batallé. Joan Botta és guionista del programa El cafè de la República i també ha participat en altres programes de Catalunya Ràdio. Dues ratlles volien dir positiu és la seva primera novel·la.
Haikus en línia
Al mateix acte també es va lliurar el 45è premi de poesia Joan Teixidor, dedicat als haikus en línia. Un total de 86 originals s'han presentat en aquesta edició, en què per primera vegada es premiava un sol autor, i no tres –com fins ara– que havien de compartir publicació. El guanyador ha estat Abraham Mohino i Batet (Puig-reig, 1969) pel recull de haikus Persistència del blanc titani en temps dels ametllers batuts, que ha rebut un premi de 2.000 euros –aportat per l'Institut de Cultura d'Olot– i serà editat per Viena. El jurat del premi, format per Sam Abrams, Maria Rosa Font i Massot, Vicent Alonso, Txema Martínez, Maria Rosa Roca i Roger Costa-Pau, ha destacat d'aquesta edició que poques de les obres presentades havien estat concebudes amb visió de llibre. Abraham Mohino és escriptor, pintor i escultor, i ha escrit diversos llibres sobre Mercè Rodoreda i Rosa Leveroni. Fa 7 anys ja va guanyar el premi Joan Teixidor amb Penombra d'ala.
Ahir, abans de l'entrega de premis, Rosa Novell va oferir el recital Joan Maragall, el ciutadà.

LA XIFRA

10.000
euros
és la dotació del premi Marian Vayreda de prosa narrativa: una aportació de l'Institut de Cultura de la Ciutat d'Olot i de la Diputació de Girona.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada