divendres, 15 d’abril de 2011

AQUESTS AMERICANS ESTAN BEN TARATS

LLIBRES
La novel·la 'Un món feliç' se situa en el tercer lloc dels llibres més 'odiats' als EUA

Els nord-americans prohibirien Huxley

El 1932, quan es va publicar, 'Un món feliç', d'Aldous Huxley, ja va ser prohibit a Irlanda. 79 anys més tard, molts nord-americans el prohibirien, segons l'informe anual de l'Associació de Biblioteces d'Amèrica (ALA), que situa el llibre futurista de l'autor anglès en el tercer lloc dels volums que més queixes dels lectors ha provocat.
Aldous HuxleyAldous Huxley
Segons l'ALA, els lectors es queixen per les escenes de sexe explícit, un llenguatge "ofensiu" i una certa "insensibilitat". Un món feliç és l'únic clàssic de la literatura que es troba a la llista del 2010 de l'Associació, que cada any recopila les queixes de bibliotecaris, mestres, individus i informes de premsa al voltant del contingut dels llibres que es publiquen als Estats Units i que insten les administracions a censurar parcial o totalment una obra.El 1980 la novel·la de Huxley ja va ser prohibida de les escoles d'un poble de Missouri. I al 1993, es va intentar treure de les classes de Califòrnia. Aquest cop, però, sense èxit.
La novel·la de Huxley és l'únic clàssic de la llista. A la del 2009, hi havia volums com El vigilant en el camp de sègol, de J.D. Salinger, El color porpra, d'Alice Walker, o Matar un rossinyol, de Harper Lee, que estaven entre els deu llibres amb més queixes. Però l'any passat van ser els bestsellers contemporanis els que van aixecar més ires. Des del llibre postapocalíptic de Suzanne Collins The Hunger Games fins al juvenilCrepuscle de Stephenie Meyer.
Al capdamunt de la llista trobem And Tango Makes Three, un llibre infantil que explica la vertadera història de dos pingüins emperadors que adopten un pollet al Zoo del Central Park de Nova York. El volum, informa l'ALA, s'ha trobat altres vegades entre els més odiats en els últims cinc anys i torna al número 1 després de ser al 2 al 2009. Hi hagut desenes d'intents de prohibirAnd Tango Makes Three a les biblioteques públiques per part dels que pensen que "és inadequat per al seu grup d'edat", fa apologia de la "homosexualitat", o té "un punt de vista religiós" inapropiat. En segon lloc hi ha The Absolutely True Diary of a Part-Time Indian, de Sherman Alexie, acusada de contenir un llenguatge ofensiu, sexe explícit i massa violència.
"Mentre avalem amb fermesa el dret de cada lector a triar o rebutjar un llibre per ells mateixos o les seves famílies, als que no els agrada un llibre en particular no haurien de tenir el poder de privar els altres lectors d'accedir i llegir el llibre en qüestió", diu Barbara Jones, directora de l'oficina de llibertat intel·lectual de l'ALA.  "Com a membres d'una societat plural i complexa, hem de tenir lliure accés a un ampli ventall de punts de vista sobre la condició humana a fi de fomentar el pensament crític i la comprensió. Hem de protegir un dels més preciosos dels nostres drets fonamentals, la llibertat de llegir", afegeix.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada