dilluns, 18 d’abril de 2011

article a Mallorca Progrés


Un fantasma recorre Europa

Sebastià Bennassar. Parafrasejant  Marx em permeto el títol de l’article. No és fàcil parafrasejar un home intel·ligent que s’equivocà en tantes coses però que en algunes tenia més raó que un sant. I no és just fer judicis de valor des del present històric, quan el partit ja està acabat i hem vist el fracàs de determinats models. Però el fantasma de Marx no és el comunisme ni hi ha cap aliança per tal de frenar-lo, sinó que el fantasma actual, el de la xenofòbia i el de l’extrema-dreta està atiat per un bon grapat d’homes i dones que li donen ales amb els seus vots a les urnes i per un bon grapat de dirigents que són suposadament més moderats i que en realitat voldrien poder ser d’extrema dreta.
Ahir mateix vàrem assistir a un dels processos més denigrants dels darrers temps en la pugna entre Itàlia i França en el tema de la immigració. Els italians s’excusen en el tractat Shengen de lliure circulació de persones i mercaderies per tal de fer fora del seu país tots els tunisians que amb penes i treballs i jugant-se la vida al mar han arribat en els darrers temps a l’illa de Lampedusa, la possessió més austral de Berlusconilàndia. La xifra de refugiats –no només tunisians, sinó també libis que fugen de la guerra- ha superat de llarg els 20.000 i ja hi ha hagut nombroses tragèdies marítimes en les quals una altra potència europea a la zona, Malta, ha tengut el paper horrorós de deixar morir els qui reclamaven la seva ajuda, sense que de moment hi hagi hagut condemnes de la comunitat internacional, ni tan sols de la pròpia Unió Europea.
Berlusconi ha optat per la via directa i els ha duit al continent i els ha posat en trens per tal que marxin a França. Així es treu el problema de sobre. Molts tunisians parlen francès i ja tenen família a França i és cert que molts hi voldrien arribar. Un cas diferent són els libis, que tenen més lligams amb Itàlia –es varen independitzar el 1954- que no amb França. Sigui com sigui, el cas és que des de Paris es va donar ordre de parar tots els trens que sortien d’Itàlia per tal d’evitar l’entrada d’immigrants al seu país. Així les coses, mentre Berlusconi es treu les puces de sobre, Sarkozy –fill d’immigrants hongaresos, convé recordar-ho- es posa el xampú i les vacunes per tal que no es contamini.
Però les coses es van complicant en aquesta vella i podrida Europa. També ahir mateix, l’extrema dreta a Finlàndia va ser la gran guanyadora de les eleccions gràcies al seu augment espectacular que condicionarà el govern. El partit dels finlandesos autèntics està en contra dels immigrants i dels plans de rescat de la Unió Europea, entre moltes altres barbaritats. Se suma així als bons resultats de partits similars a Àustria, Holanda, Suïssa i Dinamarca i a les altes expectatives a França. Un fantasma recorre Europa i s’estén com una metàstasi.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada