dijous, 14 d’abril del 2011

CREC QUE LA COSA ÉS ACOLLONANT

NOVEL·LA
CARLOS ZANÓN

Que vénen les sueques!

Camilla Läckberg Foto: JOSEP LOSADA.
Fa molt poc era habitual dir que Stieg Larsson havia mort abans d'hora. Ara ja no ho tinc clar. I davant l'epidèmia editorial nòrdica, crec que va trigar una trilogia a morir-se. Més enllà, qui diu que no va ser assassinat? Sí, per algú que va veure que la seva obra literària obria una porta que no havia d'estar ni tan sols ajustada. Són elucubracions, tesis delirants, potser, però vas a la llibreria, encens la tele o obres un diari i allà estan. Ells i elles amb els seus accents estranys sobre consonants impossibles i cognoms de mobles d'Ikea. Amb els seus milions de lectors, els crims brutals a la primera pàgina i les tasses de cafès fumejants en cuines enormes a capítols senars.
També pot ser que Suècia sigui un estat mental. Però no. Surt al mapa. Ho he comprovat. Són nou milions i mig d'habitants. Set suecs es dediquen a la música (Abba, Roxette i Club 8). Un és futbolista. Dotze són assassins en sèrie. Cent mil escriuen novel·la negra inspirada en els dotze anteriors i la resta, en concret 9.399.980, són lectors. De novel·la negra, per descomptat.
En fi. Què fem? Si després del suecs, ens vénen les sueques i l'imaginari landista s'esmicola de dalt a baix? Resistir, llegir en diagonal, tractar de veure més enllà dels fiords? La culpa no és del tot seva, sinó d'una indústria que quan ensuma sang ataca al coll, als budells, pertot arreu. El problema és que ens carregarem el públic de novel·la negra omplint els carrers amb tanta droga barata. A qui li importa, això?
L'investigador i l'escriptora
Camilla Läckberg (Fjälbacka, 1974) és l'autora d'Els crits del passat. També ha jugat al Sims i ha mirat quin investigador quedava lliure per triar el seu. Aquí és una parella. Matrimoni. Ell és investigador, Patrick Hedström i ella, Erica Falck, escriptora d'èxit (uau!). Hi ha sèrie (La princesa de gel, Les filles del fred i Crims en directe) i en aquesta novel·la l'encisadora Erica està prenyada de vuit mesos. Läckberg situa les seves històries a la seva ciutat, un poble d'estiueig, Fjälbacka. En aquesta obra apareix una jove motxillera alemanya, torturada fins a la mort. Però quan troben el seu cadàver també troben les restes de dues joves que van ser assassinades al poble vint anys abans. Totes les sospites es dirigeixen cap a la família Hult, que té de tot, com a les bones famílies sueques. Traïdors, corruptes, víctimes, sàdics i gent que votava –suposo– Olof Palme.
Mari Jungstedt (Estocolm, 1962) ens porta L'art de l'assassí. Ha treballat com a periodista de ràdio i televisió. A la solapa del llibre ens diu que viu a Estocolm amb el seu marit i els seus dos fills. Suposo que és informació literària de primer ordre, però no l'entenc. El protagonista de la sèrie és el comissari Anders Knutas. No hi ha escriptora trencant aigües, sinó el reporter Johan Berg, col·lega inseparable del comissari. L'art de l'assassí és la quarta entrega. Abans han publicat Ningú no ho ha vistNingú no ho ha sentit i Ningú no ho sabia. En aquesta l'assassinat és un marxant molt conegut del municipi. Massacrat i exhibit a la porta medieval del poble costaner de Visby. Però tot això serà l'inici de les indagacions de robatoris i morts dins del món dels col·leccionistes d'art.
En fi, llibres d'una eficàcia gairebé mandrosa. Útils per acompanyar la revista Altaïr, sense ham ni dinamita, d'hora de te i post taller de ioga. Només l'ofici d'un bona mecanògrafa i una bona cuinera que sap què vol la clientela. Això sí, entre les dues autores, tot un país més gran que Catalunya va estar llegint alhora les seves novel·les. Però també hi va haver un dia que ens agradava La Trinca, Dominique Lapierre i Lloll Beltran.
L'art de l'assassí
Autora:
Mari Jungstedt
Traducció: Anna Turró Armengol
Editorial: Columna
Barcelona, 2011
Pàgines: 380
Preu: 19 euros Els crits del passat
Autora:
Camilla Läckberg
Traducció:
Meritxell Pucurull
Editorial: Amsterdam
Barcelona, 2011
Pàgines: 402
Preu: 19,90 euros

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada