divendres, 16 de desembre del 2011

OBITUARI
El propietari de la llibreria de París tenia 98 anys

Mor George Whitman, l'ànima de la Shakespeare & Company

Extravagant i entranyable, el llibreter George Whitman va morir dimecres als 98 anys, després de sis dècades al capdavant de la llibreria Shakespeare & Company del número 37 de la 'rue de la bûcherie' de París
L'entrada de la popular Shakespeare & CoL'entrada de la popular Shakespeare & Co
Des de fa anys, la llibreria Shakespeare & Company de París és visita obligada per a tots els parisencs –i turistes– interessats en la producció literària en llengua anglesa. Aquest dimecres ha mort l'ànima de la llibreria, l'extravagant George Whitman.
Nascut a Nova Jersey l'any 1913, Whitman va créixer a Salem, Massachussets. Instal·lat a París des de final de la dècada dels 40, Whitman va obrir la seva llibreria al número 37 de la rue de la bûcherie. Batejada com a Le Mistral en honor a la seva primera parella francesa, la llibreria va canviar de nom l'any 1964 en honor a Sylvia Beach, adoptant el nom de l'emblemàtica Shakespeare & Company, coneguda per haver editat la primera versió de l'Ulysses de James Joyce. La particularitat de la nova Shakespeare & Company és que des d'un primer moment va oferir la possibilitat a escriptors d'allotjar-se a l'interior de la llibreria a canvi de donar un cop de mà a l'hora de vendre llibres o netejar l'establiment.
A més d'organitzar lectures i funcionar com a excel·lent motor de la cultura en llengua anglesa, cada diumenge George Whitman preparava un esmorzar a base de pancakes als seus hostes. Des del 2002, la filla de George Whitman, Sylvia Whitman, es feia càrrec del dia a dia del negoci: el seu pare va seguir vivint al pis de dalt de la botiga.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada