VOLEU DIR QUE L'EXEMPLE ÉS PORTUGAL?
Un estat amb una població civil que va cap a la fallida econòmica i moral
La dita aquella espanyola de "cuando las barbas de tu vecino veas pelar pon las tuyas a remojar", sembla més certa que mai. Ahir, en un espectacle de dimensions surrealistes si no fos perquè afecta a la nostra realitat més immediata, Rajoy va deixar la seva credibilitat totalment per terra (cosa que, sembla ser, una vegada més no importarà als seus votants) i va aprovar la pujada de l'IVA, l'afebliment de la democràcia i l'atac a ultrança a la classe treballadora (on incomprensiblement té un nodrit viver de vots). Doncs bé, més o manco és el mateix que es ve fent a Portugal des de fa bastant de temps.
I quines són les conseqüències directes: una depressió generalitzada, un tancament contínu de petites empreses, un atur desbocat, un consum sota mínims i una pobresa que es tradueix en un nombre cada vegada més gran de gent al carrer, demanant i remenant escombraries.
Una visió apocalíptica? No, una visió informada. L'altre dia informàrem que des de començaments d'any s'havien declarat en fallida econòmica 10.000 empreses i famílies. Afegim-hi dades: el consum de cervesa ha passat dels 68 litres per persona i any de l'any passat als 53 d'enguany litres per persona i any. La pujada de l'IVA n'és una de les explicacions directes. Més dades, l'atur a Portugal ha superat la xifra del 15%, quan tradicionalment estava per sota del 9% (és veritat que molt sovint les feines eren molt dolentes, però és que ara ja no hi ha ni aquestes feines). Les botigues de roba estan absolutament buides en rebaixes i les dones de fer feines que vivien a la perifèria de Lisboa han abandonat les seves feines perquè no poden pagar el transport per desplaçar-s'hi.
Un esment a banda mereix la universitat, amb unes de les taxes més cares de tota la Unió Europea. Cada any Portugal envia més de 100.000 universitaris a buscar-se la vida a l'estranger perquè aquí no hi ha oportunitats. Però és que enguany un 28% d'alumnes ha abandonat els estudis perquè no podien pagar el transport i les pujades de les matrícules. És a dir, Portugal està essent de cada vegada més una societat menys formada. La formació està marginant, com ja ve essent habitual, les carreres de lletres i els continguts culturals, perquè a l'Estat portuguès li interessa molt més tenir ciutadans adoctrinats que no ciutadans amb capacitat de pensar.
Anem als funcionaris. Se'ls va retallar la paga extra i la conseqüència directa va ser una davallada dràstica del consum que va provocar una allau de tancaments de botigues el febrer perquè ningú havia gastat res a les rebaixes de Nadal. I no ens enganyem, totes les famílies tenen de lluny o de prop un funcionari, perquè ho són els metges, els professors universitaris, els mestres d'escola, els policies, els bombers, els bibliotecaris.... tanta i tanta gent que no està treballant directament a l'administració pública, que la tragèdia afectà a tothom, com en el cas de l'Estat espanyol. A més a més, el tribunal constitucional ha dictaminat que aquesta mesura és il·legal i ara l'Estat els haurà de tornar els diners, que els funcionaris no gastaran i intentaran estalviar per quan els retallin directament el sou, que això sí que ho poden fer.
Anem per un moment al creixement de l'economia. Potser sí que es millora en alguns paràmetres macroeconòmics, però si Portugal compleix amb els homes de negre no és perquè es seus empresaris siguin hàbils en temps de crisi sinó perquè el conjunt de la població està fent sacrificis que s'han traduït en desnonaments, gent vivint al carrer i gent deixant-se morir per no haver de pagar les receptes. Aquí hi ha pensions de 213 euros que són les responsables directes dels 3.000 morts per setmana a finals de febrer, coincidint amb l'onada de fred.
Voleu dir que Portugal és el model? Potser és que el president Mas no es va passejar pels carrers de Lisboa quan va venir. De Rajoy no cal dir-ne res. Encara que s'hi hagués passejat no hauria entès res perquè els seus palmeros li haurien embenat els ulls.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada