dimecres, 11 de juliol del 2012

MAS INCLOU PORTUGAL A L'AGENDA


Una plataforma de cap a mercats emergents?

El president de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, ha inclòs Portugal a l'agenda indispensable de la internacionalització del país. Potser algú se'n sorprengui i pensi que a Catalunya no se li ha perdut res a Portugal. Res de més equivocat. Portugal és avui encara un interlocutor econòmic de primer ordre per a Catalunya i un dels principals receptors de les exportacions que fan les empreses catalanes. Però a més a més pot ser un aliat de primer ordre per a múltiples escenaris futurs, entre els quals s'inclou, per descomptat, la independència.
Portugal té i ha tengut una por molt més que òbvia a la invasió espanyola, que si bé no s'ha produït a nivell físic (excepte en els 80 anys del filipisme a cavall entre el segle XVI i el XVII) és una evidència des del punt de vista econòmic. I malgrat que tant uns com altres parlin de sintonia, i de bones relacions, la realitat del carrer és que als espanyols se'ls suporta com un mal menor. Una cosa diferent són els catalans, tot i que hi ha molta pedagogia a fer per explicar què és Catalunya i per recordar-los que els sacrificis catalans el 1640 són els que possibilitaren la seva independència. Però s'han fet passes notables i ara els comentaristes a la televisió es refereixen sempre al Barça com l'equip català, per posar només un exemple.
Amb aquests precedents cal pensar que és ben lògic que Portugal vegi bé la independència dels Països Catalans encara que no ho puguin manifestar. La independència suposaria debilitar Espanya i esvair fantasmes no tan llunyans (el 1975 encara es projectava una possible invasió de Portugal, tal com s'havia projectat durant la Guerra Freda i tal com es projecta encara a les acadèmies militars en les pràctiques). Per això és important que el president Mas vengui a fer pedagogia de com estam d'oprimits i de que el nostre és un model d'èxit que també pot beneficiar a Portugal. Perquè lògicament s'ha d'oferir el quid pro quo.
I què ens interessa que pot donar el contacte amb la presidència de la reública i amb el govern portuguès? D'entrada una visibilitat internacional del conflicte català. I després, anant a coses pràctiques i monetàries, pot ser la plataforma ideal perquè els nostres empresaris facin el salt de cap a economies amb creixements brutals com puguin ser l'angolenya i la brasilera. Angola és tot un món d'oportunitats per a empresaris emprenadors amb ganes de créixer i de sortir de la crisi i d'això, al país, en tenim una bona pila. I per als portuguesos, per què és bo projectar-se a través de Catalunya? Doncs per intentar entrar també en la via de l'Europa continental, a l'eix econòmic Barcelona-Lió-Milà i obrir-se les portes de cap al centre d'Europa. Portugal necessita ser-hi perquè com a país pobre de la Unió ha de poder conèixer, frenar i contrarestar les economies dels països de l'Est. Portugal s'hauria de convertir en interlocutor econòmic privilegiat de França, on viu una quantitat molt notable de portuguesos i on la indústria surera podria tornar a enviar nombrosos taps per a ampolles, igual que a Catalunya.
Portugal necessita entrar a Europa per la via continental, perquè la via tradicional londinenca sembla que el que fa és allunyar-los i aïllar-los una mica més. Per això és normal que dos governs de dretes de dos països amb moltes semblances i amb enemics comuns es trobin per parlar de futur. Catalunya hi té molt a guanyar si sap jugar les seves cartes i si troba la manera d'obrir-se a l'Atlàntic des de nous espais. I el port de Lisboa pot ser la sortida de cap a aquest nou món. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada