dimarts, 24 de gener del 2012

ALBERT VILLARÓ

Albert Villaró torna a la novel·la negra amb 'L'escala del dolor'

L'autor de 'Blau de Prússia' fa un retrat de l'Andorra contemporània amb intriga, acció i l'aparició de Nicolas Sarkozy i Carla Bruni
Coberta del nou llibre d'Albert VillaróCoberta del nou llibre d'Albert Villaró
Sis anys després de publicar les primeres peripècies del policia andorrà Andreu Boix, el seu creador, l'escriptor també andorrà Albert Villaró (Seu d'Urgell, 1964), torna amb un nou cas a L'escala del dolor(Columna). La Setmana de l'Isard coincideix amb la visita del copríncep, Nicolas Sarkozy, i la seva esposa, Carla Bruni, i la tranquil·la vida del petit país pirinenc es trasbalsa. El crim descrit, però, és només una excusa narrativa per acabar fent un "retrat de l'Andorra contemporània". La petitesa i singularitat del país condicionen, així, el desenvolupament d'una trama criminal que es vesteix amb les històries d'amor i les aventures passionals del protagonista. Tot i que hi ha tornat, Albert Villaró assegura que no està "enganxat" al gènere. El que passa, però, és que el policia andorrà, Andreu Boix, que ja va presentar a Blau de Prússia, és un personatge que s'"estima molt" i volia saber "com l'havia tractat la vida després del final d'aquella primera novel·la negra. És més, com que té la mateixa edat que l'escriptor, té encara molta vida per davant ha advertit.

Villaró comparteix amb el protagonista "posicionaments vitals: està una mica cansat, es mira la realitat amb esperit crític, però no acaba de saber què fer per canviar les coses", ha assegurat. "És un tret compartit amb la gent de la meva generació".

El país, Andorra, és l'altre gran protagonista de la novel·la. "És un país petit on passen moltes coses encara que des de fora sembli que no i el que té d'especial és que totes les capes socials estan molt a prop. Cada prop que hi ha un canvi de govern tinc el número de telèfon de dos o tres ministres, això difícilment passa a qualsevol altre indret del món. Andorra és com un microcosmos", ha explicat. Tot i això, l'autor adverteix amb una nota a l'inici de la novel·la que els únics personatges reals del llibre són el copríncep, Nicolas Sarkozy, i la seva esposa, Carla Bruni. 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada