dilluns, 6 d’agost del 2012

QUI DUBTA D'EN CLINT EASTWOOD?

Molt bé, en Clint Eastwood, un dels meus actors i sobretot un dels meus directors cinematogràfics preferits, acaba de donar suport a Romney en la cursa per la Casa Blanca. Suposarà això que deixi de veure les seves pelis? Per descomptat que no, i manco si continua comptant amb Sean Penn com a actor, un home amb tendències polítiques totalment contràries a les seves. Malgrat això els dos s'aliaren per fer de Mystic River una de les millors pel·lícules de tots els temps.
Passa que les coses sempre es treuen de mare i que en aquest país nostrat això de les opinions et pot cosar car. Som un país tan incult que els intel·lectuals d'esquerres sovint ens perdem molt bons plantejaments escrits per intel·lectuals de dretes simplement perquè ens cauen malament. Ja sé que hi ha actituds que no conviden a la lectura de, per exemple, els darrers llibres de Vargas Llosa. Però seria un error no considerar que "Los jefes. Los cachorros" o "Conversación en la Catedral" no són grans obres literàries. És com no voler llegir el Viatge al final de la nit, de Céline perquè l'home era un bon fill de puta antisemita. Si fos així ens perdríem un dels millors títols de la història de la literatura.
Diria que la qüestió ve més o manco a tomb ara que s'ha mort en Gore Vidal, un dels escriptors més brillants del segle XX i que juntament a Norman Mailer, Don de Lillo i Philip Roth constitueixen per a mi el pòquer d'assos de la literatura contemporània dels EUA (tot i que jo som molt més de Mailer, ho confesso). I diria que ve a tomb perquè al país veí no han acabat d'entendre això de la llibertat d'opinió, i manco ara que en els jocs olímpics han vist que duen zero medalles.
Opinar i dir que t'agradaria anar amb un altre país et costa amenaces de mort. Els incendis a l'Empordà han motivat comentaris a les pàgines web i xarxes socials dignes d'actuació de primer grau de qualsevol fiscalia que hauria hagut de, com a mínim, demanar les IP de tots els ordinadors des d'on s'ha vessat tant d'odi i obrir diligències. Passa que en aquest país dir les coses des del respecte et poden costar molt més que qualsevol insult. Passa que la justícia no existeix.
I per acabar-ho d'adobar, sembla ser que volen llevar l'assignatura aquesta educació per a la ciutadania. A mi ja m'està bé, mai no l'haurien d'haver inclosa, perquè educar és quelcom que haurien de fer els pares (ai, quants de coits fecunds no s'haurien d'haver quedat estroncats!) i els mestres s'haurien de limitar a ensenyar coses. Això seria la civilització. Però ja que lleven l'assignatura, en proposo de noves: què tal si a tot arreu del territori de l'Estat ensenyen gallec, basc i català? Diria que seria una bona interpretació de l'article tres d'aquella santa cosa que ningú no vol tocar anomenada Constitució. I si no, que ens deixin partir d'una vegada. Ja educarem nosaltres les criatures, que per penjar-nos medalles sempre hi serem a temps.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada